Hyvinvointialueen palkkiot
21.3.2025
Hyvinvointialueet maksavat valtuutetuille palkkioita. Lisäksi hyvinvointialueen hallitus päättää hyvinvointialueen johtajan palkan. Lisäksi hyvinvointialueen valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat saavat palkkion. Hyvinvointialueet maksavat puoluetukea sen mukaan, kuinka monta edustajaa puolueella on. Nämä palkat ja palkkiot puhuttavat usein ja niistä kirjoitetaan lehdissä paljon ja usein. Avataan asiaa Oma Hämeen näkökulmasta.
Hyvinvointialueen johtajan paikka on julkisessa haussa oleva työpaikka. Hyvinvointialueen johtaja vastaa koko hyvinvointialueen asioista ja henkilökunnasta. Oma Hämeen aluejohtaja saa palkkaa 15 403,- euroa kuukaudessa. Hyvinvointialueiden palkkojen keskiarvo on 15 855,- euroa. Oma Häme maksaa palkkaa johtajalleen siis keskiarvoa hiukan vähemmän. Se, mistä usein, ellei jopa aina, puhutaan, kuuluu näin: tarvitseeko noin isoa palkkaa maksaa? Nythän pitää ihan ensimmäiseksi huomauttaa, että kun bruttopalkka on tuo 15 403,- euroa, niin käteen siitä saa noin 40 % eli 6161,20. Pidän sitä kohtuuttomana, että 60 % palkasta katoaa taivaan tuuliin. Mutta verotus ei ole nyt aiheena. Hyvinvointialueen johtajan palkan päättää hyvinvointialueen hallitus. Miksi palkka on näin korkea? Johtajien palkkaus määräytyy työn sisällön, tehtävän vaativuuden, henkilön osaamisen, suorituksen ja palkkamarkkinoiden perusteella. Tuo viimeinen sana on merkityksellinen. Jos palkka ei ole kilpailukykyinen muihin johtajien paikkoihin nähden, niin kukaan ei edes hae paikkaa, jos tarjotaan palkkaa, mikä on alle markkinoiden. Kesken sopimuskauden palkkaa on vaikeata alentaa. Kyseessä on käytännössä urakkatyö eli yksikään johtaja ei pysty noudattamaan työaikaa vaan hommat on tehtävä silloin kun deadlinet paukkuvat. Lisäksi on oltava valmis julkisiin ryöpytyksiin. En todellakaan kadehdi heitä; en palkkaa enkä varsinkaan työmäärää ja julkisuutta. Se, mitä tapahtuu sitten jatkossa, jää nähtäväksi. Johtajien palkat ovat nousseet 2000-luvulla paljon, joten ehkä nyt on tulossa aika, jona heidän palkkansa ei nouse.
Oma Hämeessä valtuuston puheenjohtaja voi tehdä työtä osa-aikaisesti eli 2 päivää viikossa. Palkkaa tästä saa 4500,-/kk. Kokouksista tulee palkkio 200,- euroa kun kokous kestää enintään 3 tuntia. Jos kokous kestää yli 3 tuntia, palkkiot nousevat 50 %. Hallituksen puheenjohtaja voi tehdä työtä joko koko- tai osa-aikaisesti. Palkka on ensimmäisen kauden kansanedustajan palkka ilman korvauksia. Palkka on siis 6 614,-/kk. Kokouspalkkiot maksetaan päälle. Hallituksen puheenjohtajan työ on kyllä sellainen, että siinäkin on pakko tehdä töitä melkoisesti, jotta pystyy hallitusta vetämään. Tämän lisäksi tulee vuosipalkkio 8000,- euroa ja valtuuston puheenjohtaja saa 7000,-/euroa. Nämä kaikki ovat tietysti veronalaista tuloa.
Hyvinvointialueen valtuuston jäsenet saavat kokouspalkkion, mikä siis on 200,- euroa kun kokous kestää alle 3 tuntia ja kun aika menee yli 3 tunnin, korotetaan palkkiota 50 %. Lisäksi valtuutettu voi anoa ansionmenetyskorvausta. Tämä on luonnollisesti ihan oikein, jos joutuu palkkatyöstä olemaa pois. Kilometrikorvaus maksetaan myös.
Näiden lisäksi Oma Hämeen hyvinvointialue maksaa puoluetukea 5000,-/valtuutettu. Tämä puoluetuki on tarkoitettu puolueen kuluihin, mitä syntyy. Tästä puoluetuesta on käyty erittäin paljon keskusteluja.
Miksi kirjoitan tästä? Siksi, että minun näkökantaani kysyttiin asiaan Facebook sivullani: Vaaliehdokas Tuire Lehtimäki. Alla mielipiteeni.
Hyvinvointialueiden johtajien palkka tuntuu varmasti suurelta, mutta johtajien palkat ovat korkeita Suomessa. Tämä aiheuttaa sen, että hyviä johtajia ei saa, ellei palkka ole johtajapalkan tasolla. Toisaalta johtajilla on takana yliopisto tai korkeakoulututkinto ja useiden vuosien kokemus. Katson, että he ovat kyllä palkkansa ansainneet kuten jo tuolla yllä annoin rivien välistä ymmärtää.
En puuttuisi myöskään puheenjohtajien palkkioihin enkä kokouspalkkioihin. Jos teet työtä, on siihen käytetystä ajasta maksettava palkkio tai palkka. Valtuutetut joutuvat tekemään kokousten ulkopuolella töitä tutustuessaan ja valmistellessaan asioita ja näkemyksiään. Kokous on varmasti lyhyin käytetty aika, vaikka Oma Hämeessä on kokous kestänyt kerran pitkälle yli 9 tuntia. Palkkioista maksetaan verot eli ei niistä käteen saa tuhansia. Katson, että kokouspalkkiot ovat kohtuulliset.
Mennäänpäs sitten pariin asiaan: puoluetuki ja hyvinvointialueen johtajien määrä. Puoluetukea maksetaan puolueelle syntyviä kuluja varten esim. tietokoneiden yms. hankintaan. 5000,-/edustaja on se summa, minkä Oma Häme maksaa. Siitä voisi poistaa 4000,- ja maksaa 1000,- per edustaja. Se on kohtuullinen määrä ja kattaa varmasti syntyvät kulut. Toinen asia on johtajien määrä. Oma Hämeessä johtaja tittelillä työskenteleviä 35 kpl. Palkat ovat välillä 8762,- ja 13 555,-. Samaan aikaan meillä on hyvinvointialueita, jotka pärjäävät 15 tai 20 johtajalla. Tuon johtajien määrän voisi aivan hyvin puolittaa. Sieltä syntyisi huomattava säästö. Kolmas asia on konsulttien käyttö. Kieltäisin sen kokonaan. Kun valitaan virkamies tehtäväänsä, asetetaan hänelle koulutus- ja kokemusvaatimus. Hän käy läpi haastattelut ja soveltuvuuskokeet. Näiden pitää varmistaa se, että valituksi tullut kykenee tekemään päätöksiä asioissa. Jos tarvitaan konsultteja ratkomaan asioita, niin miksi maksaa palkkaa virkoihin valituille. Ne miljoonat kuuluvat ruohonjuuritason työhön eikä konsulteille.
Tässä nämä ajatukset. Minuun saa olla yhteydessä näiden kotisivujen kautta tai mainitsemani Facebook profiilin kautta.
Ihanan aurinkoista viikonloppua!
Tuire