Lasten ja nuorten liikunta
25.3.2025
Lasten ja nuorten liikunta ja liikkuminen ovat huolestuttavalla tasolla. Suomeen on rantautunut amerikkalainen kulttuuri lasten kuskaamisessa. Lapsia kuljetetaan autolla aivan liian paljon. Lasten hyötyliikunta on tippunut aivan minimiin, jos sitä edes on.
UKK instituutin suositus lasten liikunnalle on seuraavanlainen. Joka päivä vähintään 60 min liikuntaa. Kolme kertaa viikossa tulisi liikkua niin, että hengästyy ja syke nousee. Toiset kolme kertaa viikossa tulisi vahvistaa lihaksia ja luustoa sekä huomioida liikkuvuus. Sitten tietysti tärkeänä se uni: 7-vuotiaiden tulisi nukkua 10–12 tuntia ja 12-vuotiaiden 9–11. Hyvään oloon kuuluu myös monipuolinen ja terveellinen ruokavalio paljon, 500–800 g, kasviksia ja kaksi hedelmää päivittäin.
Olen työskennellyt ja työskentelen paljon lasten ja nuorten kanssa. Lapset eivät osaa nykyään enää perusasioita kuten kyykkyyn meneminen tai kuperkeikan tekeminen eteen ja taaksepäin. Ei edes ne, jotka ovat mukana ohjatussa liikunnassa. Osa lapsista pelästyy, kun sydän alkaa lyömään tiheämmin. Tästä olen huolissani.
Miksi lasta pitää kuljettaa esim. harrastuksiin? SE, että lapsi kävelee tai pyöräilee harrastukseen valmistaa hänen kehoaan tulevaan treeniin. On siis lapsen etu, että hän menisi sinne itsenäisesti. Sama toisinpäin. Keho saa hyvän alun palautumiselle, kun kävelee tai pyöräilee kotiin. Puoli tuntia on aivan älyttömän hyvä matka-aika tehdä itse.
Tässäkin asiassa meidän aikuisten esimerkki on mitä tärkeintä. Tehdään yhdessä lapsen kanssa pyörälenkkejä pienestä pitäen. Mennään metsään kävelemään ja ihmettelemään luontoa. Kun sen ottaa tavaksi, ei se ole juttu eikä mikään. Kun lapsen opettaa liikkumaan niin viisivuotias voi hyvin kiertää esim. Pienen Karhunkierroksen 12 km tai polkea pyörällä 20–30 km sekä hiihtää 10–15 km. Kyse on vain siitä, että lähdetään tekemään.
Meillä Lopella on mitä parhaimmat mahdollisuudet kaikkeen tähän, joten on syytä tehdä töitä sen eteen, että saamme Lopesta Suomen liikkuvimman kunnan, jossa liikkuvat sekä lapset että ikäihmiset. Tämä on tärkeää niin fyysisen kuin psyykkisen hyvinvoinnin näkökulmasta ja vaikuttaa läpi koko elämän.
”Parhaiten hoidettu vamma on ennaltaehkäisty vamma.” Aki Hintsa
Tiistaina 25.3.2025 liikunnallisin miettein
Olympiakomitean liikunta ehdokas
Tuire Lehtimäki